Vervolg

Ellen maakte voor ons een gedetailleerde kostenraming. Ze reikte ook suggesties aan over waar en hoe er in onze plannen kon worden bezuinigd, zodat we binnen ons budget zouden blijven. Vervolgens dacht ze met ons mee over mogelijke aannemers.

De offertes heeft ze vakkundig beoordeeld. Door haar bouwkundige achtergrond ziet Ellen waar een aannemer ergens te gemakkelijk van af wil komen, waar juist te veel wordt aangeboden of waar de kosten te hoog zijn. Ze voerde scherpe onderhandelingen met de aannemers. Dat hadden wij nooit zelf gekund!

Tijdens de verbouwing gaat Ellen een paar keer per week op de bouwplaats langs terwijl de werklui er zijn. Zo houdt ze de voortgang in de gaten. Iets waar je zelf geen tijd voor hebt als je overdag naar je werk moet. Bovendien: wij zijn bouwkundige leken, dus hoe zie je dan als er iets misgaat? Ellen zit er bovenop. Ze waarschuwt je als er beslismomenten zijn over bijvoorbeeld elektrapunten, radiatoren en dergelijke. Ze houdt ook in de gaten of meerkosten voor onvoorziene zaken reŽel zijn. En of de aannemer ook alle minderkosten netjes meetelt.

Al met al is onze verbouwing ons honderd procent meegevallen. Ondanks de sombere voorspellingen uit onze omgeving zijn de kosten niet uit de hand gelopen. En we hebben geen nacht wakker gelegen van de stress.

Natuurlijk: een bouwbegeleider in de arm nemen kost geld. Maar Ellen heeft zichzelf minstens drie keer terugverdiend.Ē terug